mai 8

0 comments

Legge sammen klær – og rydd på plass

By Nina Bakken Bye

mai 8, 2019


Legge sammen klær - og rydd på plass


Jeg vet... Legge sammen klær - og rydd på plass. Det kan være et ork. Men... Jo lenger du utsetter det jo større blir haugene med rene og tørre klær. I tillegg til at kleshaugen vokser, blir klærne mer skrukkete og motivasjonen for å legge sammen klær blir mindre og mindre. Det tar også lengre tid å lete gjennom en diger kleshaug på jakt etter et spesielt plagg, enn å hente det fram fra skapet. I verste fall må du kanskje vaske plagget enda en gang, eller fram med strykjernet. 

I dag er oppgaven din å finne et sted hvor det er enkelt og hyggelig å brette klær når de er tørre.

I tillegg skal du øve deg på å brette sammen klær med en gang du tar de ut av tørketrommelen eller ned fra tørkestativet.  

NB! Det tar lenger tid å brette klær når du skal se på tv samtidig... I stedet for å trekke med seg klær som støver inn i stua foran tv, er det både hyggelig og langt mer ryddig å ha et fast sted til denne jobben.

Har du både tørketrommel og vaskemaskin som står i høyden, finnes det et supert og praktisk brett som kan festes mellom maskinene. Dette kan trekkes ut og du kan legge ferdigbrettede klær på brettet mens du tømmer trommelen. Slike fås kjøpt der du kjøper vaskemaskin og trommel. 

Har du en benk på vaskerommet må du sørge for at du alltid har en ledig del av den til å brette klær på. Ikke bruk denne benken til å fylle opp med blomsterpotter, kattemat, verktøyskrinet og alt annet som er fristende å sette fra seg her. Bestem deg for at dette er plassen til klær, og opplev hvor mye enklere det blir å brette, stryke og legge sammen klær. Når du vet hvor jobben skal gjøres blir du langt mer effektiv og det blir enklere å få den gjort.  

Hva med de ferdigbrettede klærne


Neste steg er å få de ferdigbrettede klærne på plass der de hører hjemme. Det er veldig fristende å la kurven med klær bli stående, eller legge klær i trappa, på en stol eller et annet egnet sted, før det legges på plass. Spesielt om du har ansvaret for klærne til flere familiemedlemmer. Det kan ta litt tid å venne seg til det, men øv deg.

Etter at du har lest denne artikkelen skal du fokusere på hva du gjør med klærne når de er ferdig brettet. Hvorfor går du fra kurven med ferdigbrettede klær? Hvorfor legger du klærne på en stol på soverommet eller i trappa? Tenk på dette hver gang du legger sammen klær, hva er det som haster så mye at du ikke kan gjøre jobben ferdig? 

Det er flere måter å sortere klær og få de på plass. Har du et stort vaskerom, kan det være greit å dedikere en kurv til hvert familiemedlem. Da kan de selv hente kurven sin og legge på plass.  ​

Har du hele garderobesystemet på vaskerommet, burde det være unødvendig med kurver, da må klærne rett inn i skapet etterhvert som de brettes.

Selv har jeg alltid hatt bare én kurv til hele familien på 6. Jeg har i sortert de ferdigbrettede klærne til bunker til hver og en og lagt alt i kurven før jeg har båret kurven rundt til hver enkelt sitt rom. Når barna er små legger du på plass med en gang. Etterhvert som de blir større bør iallefall det å legge på plass rene klær være deres oppgave. Men du, husk at ungdommen må lære det. Og du er den beste lærermesteren for barna dine.

Jo raskere de ferdigbrettede klærne er ute av vaskerommet, badet, boden eller det stedet du tørker klær. jo bedre plass og ryddigere blir det. Du slipper å bruke tid på å lete i bunker med rene klær etter et bestemt plagg. Du får luft og åpne plasser i rommet. Det er bare rett og slett herlig. Her finner du "Dagens ryddetips"