november 25

0 comments

Ryddetips til badet – vi rydder i sone 5

By Nina Bakken Bye

november 25, 2018

Bad

Ryddetips til badet - vi rydder i sone 5

De siste dagene i hver måned fokuserer vi på rydding av badet. Er du ukjent med Rydd bort rotets sonerydding, vil jeg anbefale deg å ta en titt på "start her" siden. Hver dag i denne sonen skal du jobbe fokusert med rydding av badet i 15 minutter. Er badet ryddig kan du fokusere på vasking i disse minuttene, eller gå i gang med ekstrarommet vi også fokuserer på denne uken. 

Uansett hvor rotete og overfylt badet ditt er, bør du ha en plan for hvordan det skal brukes. Det finnes mange smarte oppbevaringsløsninger enten du har store eller små bad. Men det hjelper ikke hvor mange skap og skuffer vi har, om tingene vi eier ikke får plass. Start med en plan 

Hvis du skal gå igang med storopprydding av badet er det lurt å planlegge litt først. Det trenger ikke ta langt tid, men det er lurt med tanke på hva du skal bruke badet til og hvilke ting som må være på badet. 

Har du vaskemaskin og tørketrommel på badet, skal du håndtere både rent og skittent tøy her. I tillegg skal badet ha alle de andre vanlige funksjonene. Hvordan fungerer det i dag? Hva er du fornøyd med? Når du har et godt overblikk over det du mener fungerer godt, skal du gjøre det motsatte. Hva fungerer dårlig, eller hva fungerer slettes ikke? Hva kan du gjøre med en gang for å forbedre situasjonen? For de aller fleste hjelper det å redusere antall ting vi skal oppbevare på badet.


Er det skittent tøy som tar overhånd, da er løsningen å vaske tøy oftere og mer regelmessig. Tro meg, med fire barn vet jeg hva det vil si når jeg hopper over en dag med klesvask... Sett på en alarm som hjelper deg å huske klesvasken når du kommer hjem fra jobb. 

Mellomlagring av klær kan også være en kilde til rot og støv. Dersom alle legger igjen klærne sine på badet etter at de har byttet om til trening, jobb eller natten, da dannes det raskt rot. Tenk på om mellomlagring av klær kan gjøres et annet sted, som feks. soverommet eller walking garderoben for den som har det. 

Slik kan du fortsette å vurdere tingene dine på badet. Tenk på hva som skaper rot og hva du kan gjøre for å hindre at det blir slik. Drøm deg gjerne litt bort og se for deg hvordan badet ditt ser ut dersom du fjerner det som skaper rot. Ikke tenk på at du skulle hatt et større bad, fokuser på det du har og hva du kan gjøre med det. 

Du kan gjerne bruke 15 minutter på planleggingen, noter ned, titt inn i skuffer og skap og få en oversikt over alt du har. For virkelig å dokumentere hvordan badet ditt er i dag, kan du knipse bilder til eget bruk. Husk å ta bilder inni skap og skuffer også da. Det er alltid gøy å se før og etterbilder. 


Fjern det som ikke hører hjemme på badet

Når du har skaffet deg oversikt over det som gjør badet ditt rotete, er det på tide å gjøre noe med det. Fjern først alt av søppel, kast alt du ikke har bruk for, som er ødelagt og som ikke lenger har en funksjon. Det kan være gratisprøver, badehetter, såper og shampoer fra hotellopphold. Dersom du sjelden eller aldri har brukt noe  av det du trekker med deg hjem av slikt, er det på tide å kaste det... 

En mellomløsning kan være å plukke fram alt du finner av slike små prøver, legge det i en pen kurv og begynne å ta det i bruk. La målet være å bruke opp alt du har i kurven før du tar med deg flere slike ting hjem.

Deretter fjerner du alt som ikke hører til på badet, men som skal inn på andre rom i hjemmet ditt. Klær, bøker, blader, verktøy, bilvask, treningsutstyr, manualer ++. 

Senere denne uken skal du få en oversikt av meg over holdbarhetsdato på makeup, kremer og diverse hudprodukter. Det er nemlig veldig greit å ta en minimum årlig gjennomgang av slike produkter. 


Oppsummert:

1. Lag en plan over hva badet ditt skal brukes til. Skaff deg en oversikt over hva som fungerer bra og hva som ikke fungerer. 

2. Fjern alt som ikke hører hjemme på badet, søppel og ting som ikke lenger er i bruk. 

Bruk 15 minutter hver dag når vi er i denne sonen. Husk små steg hver dag vil hjelpe deg til å få et ryddig bad som holder seg ryddig.