juni 21

0 comments

Rydde i tørrvarer som suppeposer og hermetikk, ris og pasta

By Nina Bakken Bye

juni 21, 2019


Rydde i tørrvarer som suppeposer og hermetikk

I dag skal vi fortsette å rydde i tørrvarer som suppeposer hermetikk og pasta, ris, sauseposer ol. I morgen skal vi ta for oss krydderskapet.

Dersom du har mange skuffer, skap og hyller med tørrvarer, vil jeg anbefale deg å ta en skuff eller hylle om gangen. Ikke ta alt på en gang, husk at alt du tar ut fra skuffer og skap skal også settes på plass igjen….

Ta alle tørrvarene og boksene ut av skapet, skuffen eller hyllen og sett det på benken eller bordet. Vask grundig.

Skaff deg oversikt

Mens skuffen/hyllen tørker, skaffer du deg en oversikt over det du har. Er det noe som har gått ut på dato? Husk at “best før” er en veiledende dato. Det meste kan spises en god stund etter den datoen. Ved vond lukt og smak og eventuelt mugg er det lurt å kaste.

Små poser kan med fordel oppbevare i skuffer med romdelere som kan justeres. Har du ikke det kan esker og bokser fungere like bra. Det gjør at posene holder seg samlet og ikke stikker seg bort eller flyter utover skuffen.

Hermetikk/kartonger med mat og sauser kan stables i hyller og skuffer. Det er blitt populært å bruke små “trapper” i plast eller string inne i skapene for å heve de bakerste boksene for å holde oversikt. Merk likevel at det er greit å begrense seg når det gjelder hvor mye hermetisk mat du har behov for å oppbevare.

Handle inn i stort?

I dag er det som regel kort avstand til butikken for de aller fleste. Butikkene er ofte åpne, og behovet for å hamstre og lagre mat i store kvanta er det i grunnen ikke til stede lenger. Dersom du lager gjør det til en vane å skrive handleliste når du har satt opp ukens middagsmeny, er det enkelt å supplere med det du trenger. Det er i grunnen ikke behov for å kjøpe inn 10 bokser hermetiske tomater dersom det tar deg 6 måneder å bruke opp disse. Dette gjelder spesielt for deg som har liten oppbevaringsplass som kunne vært brukt til noe mer fornuftig.

Visste du forresten at enkelte matvarekjeder nå er i gang med å fase ut hermetikkbokser? Årsaken er at det er mer miljøvennlig med kartongemballasje. Ikke bare er materialet mer miljøvennlig, men du får også fraktet flere bokser som er firkantede framfor de runde hvor  det blir mye luft mellom boksene.

Sett på plass tørrvarene, bruk fantasien når det gjelder romdeling i skuffer og skap. Bokser, esker og skillevegger i skuffene er praktisk. En stor skuff vil raskt bli både rotete og uoversiktelig. Deler du den inn i mindre rom, vil imidlertid varene holde seg samlet og du får langt bedre oversikt.

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger.

Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips.