Planlegg ukens rydde- og vaskeoppgaver

Planlegg ukens rydde- og vaskeoppgaver

I perioder kan det være veldig hektisk å drifte en husholdning, eller med andre ord, organisere og drive et hjem og en familie. Enten man er mange eller alene. Enten barna er små, store eller flyttet ut. I perioder kan det føles som alt tårner seg opp og alle bursdager, møter, reiser, jobb, husarbeid og syke barn har bestemt seg for å sause seg sammen slik at du ikke skal få hvile. Som firebarnsmor med jobb, frivillige verv, hund og katt og en mann som pendler, har jeg kjent dette på kroppen opptil flere ganger. Jovisst kan hverdagene være så slitsomme at du ikke får gjort det du har tenkt. Men alle dager må ikke, og er ikke, like fullpakkede. Noen dager er det rom for å rydde og vaske, derfor er ukens ryddeprosjekt så viktig: Planlegg ukens rydde- og vaskeoppgaver. 

Skaff deg oversikt og kom i gang

Noe av det som stresses mange av oss er mangelen på oversikt. Om vi hele tiden tar ting på sparket får vi lite gjort. Det å ta ting på sparket oppleves i mange sammenhenger som noe positivt, men ofte er det nettopp dette som gjør av vi blir slitne og ikke får gjort det vi burde ha gjort. Vi er hele tiden på etterskudd. Hvis du har oversikt over bursdager barna skal i, foreldremøter, treningstimer og kamper, da kommer ikke dette som en overraskelse på deg. Det er ingen god følelse å "huske på" på et møte, eller en bursdag barnet skal i, 30 minutter før det starter. Det er mangelen på oversikt som gjør at vi dobbelbooker og må bruke tid på å avlyse avtaler vi har. 

Når du planlegger skaffer du deg oversikt over alt som MÅ gjøres og alt som KAN gjøres. Når du planlegger må du prioritere, det betyr også at du må si nei til noe. For min egen del har jeg skaffet meg ekstra tid ved å redusere bruken av sosiale medier. Lenger ned vil jeg utfordre deg til å sette av tid til sosiale medier i kalenderen. Tenk på det. Hvor mye tid har du egentlig til sosiale medier? Hvordan kunne du brukt denne tiden annerledes? 

Hvis du ofte opplever at rotet tårner seg opp rundt deg og du mest av alt har lyst til å grine, da kan planlegging hjelpe deg. Jovisst kan det være godt å flykte inn i sosiale medier å møte andre likesinnede som ikke makter å holde det ryddig rundt seg, men i lengden hjelper ikke det deg. Ikke bruk opp tiden din på det, selv om det av og til kan være en god trøst. Det som hjelper deg er at du mestrer hverdagen og klarer å rydde hjemmet ditt slik du drømmer om. 

Rydd bort rotet er bygd opp rundt deg som liker å gjøre ting stegvis. Som ikke har tid, lyst eller helse til å rydde en hel helg, men må finne tid og ikke minst motivasjon mellom andre ting som skal gjøres. For å hjelpe deg med planleggingen kan du følge kalenderen til Rydd bort rotet. Her blir du minnet på månedens tema, ukens sone hvor vi skal grunnrydde og ukens ryddeprosjekt. Følger du disse oppgavene vil hjemmet ditt med små steg bli ryddigere og ryddigere. 

Sjekkliste - planlegge uken 

1. Sett av en fast dag til planlegging 

Det er smart å ha en fast dag til planlegging. Da vet du og familien din at det er planleggingsdag og det er lettere å sette av tid til det. Det trenger ikke ta lang tid. Alt fra 5 minutter og opp til 45 minutter avhengig av hva og hvor mye som skal planlegges. 

2. Sørg for å ha kalender og skriveutstyr lett tilgjengelig 

Hvis du har alt planleggingsutstyret klart til enhver tid, er det enklere å gjennomføre planleggingen. Det kan være på mobilen din, eller i en fysisk kalender, planlegger. Ferdige lister og oversikter hjelper også mange. 

3. Gjør planleggingstiden hyggelig 

Det kan være lett å droppe planleggingen dersom du finner det kjedelig og unyttig. Hvis du ordner deg et koselig sted i hjemmet ditt som er planleggingsstedet ditt, kan det hjelpe på motivasjonen. Hvis du tenker at planleggingen du gjør vil føre til mer tid til det du synes er gøy og viktig, kan det også hjelpe på motivasjonen til å gjennomføre. 

4. Skaff deg oversikt 

Før du planlegger ukens rydde og vaskeoppgaver er det viktig at du skaffer deg oversikt over alt som skal skje neste uke. Hvordan ser jobbhverdagen din ut. Hva med resten av familien om du har det. Møter, trening, kamper ol. utenfor arbeidstid. Bursdager, besøk, shopping ol. Skaff deg oversikt over alt du vet skal skje neste uke og legg det inn i kalenderen din. Bruker du mye tid på sosiale medier? Legg det også inn i kalenderen din... 

5. Hva får du tid til av andre ting 

Når du har oversikt over alt du MÅ gjøre neste uke, har du også oversikt over fritiden din. Det er nå du kan planlegge tid til å få tatt unna haugen med rene klær, gulvvask av hele huset eller en skikkelig opprydding på badet. Hvis du vet at du har hele ettermiddagen fri på onsdag, kan du sette inn i kalenderen at du skal vaske badet. Hvis det ikke er alt for rotete tar det i underkant av 30 minutter å vaske. I løpet av en time med effektiv jobbing er det blitt både ryddigere og renere på badet. 

6. Hvordan prioritere det som er viktig

Det finnes ingen fasit over hva som er viktig. Det er hver enkelt familie som må definere hva som er viktig for dem. Dersom rot gjør at familien blir stresset, sur og kranglete, er det imidlertid viktig å rydde. Da er det viktig å sette av tid og prioritere dette. Hvor mye som må ryddes og hva som må ryddes er også individuelt. 

Du kan lese mer om hvordan du kan lære deg å prioritere i månedens tema for mars

7. Følg kalenderen til Rydd bort rotet

Synes du det er vanskelig å vite hvor du skal begynne å rydde, hva som er viktig å prioritere, hvilket rom du bør starte med? Hopp inn i denne ukens kalender til Rydd bort rotet og du er i gang. Etterhvert som du bygger deg opp daglige og ukentlige ryddevaner vil du lett se hva som må prioriteres hjemme hos deg. 

Her finner du flere ukens ryddeprosjektRydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjekt Selv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer


LES MERRydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjekt Å ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med


LES MERVask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjekt Vask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i


LES MERRydd og organiser hageutstyr Denne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret


LES MERRydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre


LES MERSett deg et mål for fysisk aktivitet Sett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde


LES MER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.