Skal du ta vare på bruksanvisninger? Uke 44


Skal du ta vare på bruksanvisninger?

Bruksanvisninger følger med det meste vi kjøper. Det kan være elektronikk, flatpakker eller byggeoppskrifter på lego, smykkelaging, perler og andre leketøy. For de fleste er dette et viktig verktøy. Men, skal du ta vare på bruksanvisninger?

De aller fleste bruksanvisninger kan kastes – resirkuleres. Kjøper du nye produkter i dag, vil du finne bruksanvisninger på nett fra svært mange forhandlere. Det kan likevel være noen du vil foretrekke å ha i papir fortsatt. Dette kan være feks. til vaskemaskin, stekeovn og andre produkter som brukes ofte og har mange funksjoner. Men når det er sagt, det handler også om hva du foretrekker. Du kan laste ned og lagre bruksanvisninger på både mobil og pc og ha de lett tilgjengelig.

Hva du skal gjøre med bruksanvisningene er egentlig opp til deg. Hovedpoenget med denne ukens ryddeprosjekt er imidlertid å fokusere på en kategori som hos noen tar veldig stor plass. Ja, enkelte har flere bokser med bruksanvisninger de aldri vil få bruk for.

Nå kan du kvitte deg med en haug papir og hefter du ikke har bruk for. Bruk 15 minutter hver dag til du er gjennom det du har lagret. Når det er gjort vil du forhåpentligvis være kritisk til hva du skal ta vare på, når du kjøper deg noe nytt. Dette hindrer at du samler på rot du ikke har bruk for.

Skal du ta vare på bruksanvisninger? Uke 44

Hvilke bruksanvisninger kan du kvitte deg med?

Start denne oppryddingen med å lete fram bruksanvisninger du har tatt vare på. Jeg kan love deg at du ikke kommer til å finne alle. Bruksanvisninger er nemlig noe vi stikker inn mellom bøker, under ukeblader og notabøker, i en kurv eller perm eller kanskje en skuff. Hvis du har full kontroll på bruksanvisningene dine blir jeg imponert! Ikke bruk for lang tid på å lete. Når du har gjort denne oppgaven, vet du hva du skal gjøre med bruksanvisningene som dukker opp senere.

  • 1. Kvitt deg med bruksanvisninger på produkter du har solgt eller kastet. Det kan være en gammel brødrister, vaskemaskin, klokkeradio ol.
  • 2. Kast bruksanvisninger på språk du ikke forstår.
  • 3. Kast bruksanvisninger på helt enkle produkter som vannkokere, eggkokere ol.
  • 4. Du kan eventuelt ta et bilde av hva du gjør hvis noe er feil, og lagre det på et sted på mobil eller pc.
  • 5. Sjekk om du finner bruksanvisningen på nett, lagre på ett sted og kast bruksanvisningen.
  • 6. Husk at bruksanvisning ikke er det samme som garanti. Garantien eller kvitteringen er det viktig at du tar vare på inntil den går ut på dato. Noen butikker oppbevarer også garantien elektronisk.

Hva med monteringsanvisninger?

Du har montert et kjøkken, og fristelsen til å ta vare på monteringsanvisningen er stor… Det kan jo tenkes at du skal montere opp kjøkkenet en gang til, eller? Vær ærlig. Hvor stor sannsynlighet er det for at du selv kommer til å montere opp kjøkkenet en gang til i framtiden. Dersom monteringsanvsningen i tillegg ligger på nett, hvorfor skal du bruke plass i huset ditt til å samle på en bunke med ark du ikke trenger?

Flatpakker fra en møbelbutikk. Hvor mange tar vel ikke vare på hvordan du skrur sammen Billy hyller og lignende møbler. Er det virkelig nødvendig? Du finner disse monteringsanvisningene som pdf filer på nett og kan plukke de opp når som helst.

Hva er smart å beholde?

Det er avhengig av om du foretrekker papir eller elektronisk brukerveiledning. Stort sett alt kan du nå finne ved å google produktet du har.

Noen ting er imidlertid så gamle at det kan være smart å beholde bruksanvisningen. Det kan være gamle radioapparater, fotoapparat og andre avanserte produkter som det ikke bare er rett fram å bruke.

Synes du det er vanskelig å lete deg fram på nett eller finner du ikke bruksanvisningen på nett, da er det lurt å ta vare på papirversjonen. Vær imidlertid streng på hva du beholder. Selv synes jeg det er greit å ta vare på heftet til vaskemaskinen, tørketrommelen og stekovnen. Her er det så mange funksjoner og inntil jeg kan det utenat, er heftene flittig i bruk.

Visste du forresten at du kan laste ned oppskrifter til både lego og hamas perlene? For barn som har tilgang til nettbrett er det jo ingen kunst å følge oppskriftene elektronisk. Men igjen, det kan være noen som er så gamle at det kan være verd å ta vare på. Sjekk om du finner de elektronisk før du kaster de…

Skal du ta vare på bruksanvisninger? Uke 44

Her finner du flere artikler med ukens ryddeprosjekt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.