november 19

2 comments

5 smarte ryddetips til soverommet – kom i gang nå

By Nina Bakken Bye

november 19, 2018


5 smarte ryddetips til soverommet - kom i gang nå

Soverommet er et av de rommene i hjemmet ditt som bør være ryddig. Men likevel har det en tendens til å bli det rommet vi oppbevarer og lagrer ting i forbifarten. Har du soverommet i nærheten av stuen, er det nok en stor sjanse for at du har ryddet stuen før gjestene kommer og mellomlagret tingene på soverommet. Det er så enkelt å kunne lukke døren og vite at ingen ser rotet der inne. 

Nå er det imidlertid på tide og ta soverommet tilbake til det som er den viktigste funksjonen. Nemlig hvile og god søvn. Sliter du med å sove godt om natten, kan en av grunnene være rot og dårlig luft på soverommet. Nattesøvn er viktig for at du skal få overskudd til jobb og aktiviteter dagen etter. Overskudd og god nattesøvn er også viktig for at du skal klare å motivere deg til å holde hjemmet ditt ryddig. 

Før du går igang med ryddingen av et rom, er det som alltid smart å tenke igjennom hvordan du ønsker å bruke soverommet i tillegg til søvn. I tillegg til oppbevaring av klær er det noen som må kombinere rommet til kontorplass og trimutstyr.  Har du mulighet til å legge kontorplass og trimutstyr til et annet rom, vil jeg anbefale å gjøre det. Hvis ikke er det en god grunn til å fokusere enda mer på et ryddig soverom. 

Her skal du få 5 smarte ryddetips til soverommet som du kan starte med allerede i dag. Husk at 15 minutter rydding hver dag i denne sonen kan gjøre underverker for soverommet ditt. Ikke tenk på at du skal klare å rekke over alle 5 oppgavene i løpet av en dag. Det er heller ikke sikkert at du rekker over alt i løpet av denne uken. Da er det greit å vite at vi er tilbake i denne sonen om 5 uker og kan jobbe videre. Husk, litt rydding hver dag tar deg mot målet om et ryddig soverom. 


1

Re opp sengen

Før du går i gang med noe som helst inne på soverommet ditt, skal du re opp sengen din. Det tar 5 sekunder å legge din egen dyne på plass og riste hodeputen. Du har tid til det hver eneste dag. Gjør det til en vane med en gang du spretter/drar deg opp av sengen om morgenen. Det tar "ingen" tid om du gjør det med en gang. Ikke bry deg om eventuelle sengetepper og pynteputer i første omgang. Start med dynene og putene, det er bedre enn ingenting. 


Trekk fra gardinene og slipp inn lyset. Allerede nå vil soverommet ditt se bedre ut. 


Hvorfor? En oppredd seng ser innbydende og ryddig ut. Det er hyggeligere å gå og legge seg om kvelden når den står oppredd og fin og venter på deg. 


En oppredd seng innbyr ikke til rot. Det er vanskeligere å slenge fra seg ting på den ryddige senga, enn i en rotete seng. Ja, rot avler rot. 


Sengen tar opp en stor del av rommet, når den er redd opp vil rommet se mye ryddigere ut med en gang. 


2

Plukk opp skitne klær

Plukk opp skitne klær og ta det med på vaskerommet med en gang. Sett på eller gjør klar en vask. 


3

Fjern klær du ikke bruker

Denne oppgaven kan ta litt tid. Sett derfor klokken på 15 minutter. Hent to bokser eller to poser. I den ene boksen legger du klær som er ødelagte og i den andre legger du klær som ikke passer eller ikke er i bruk. Plukk ut fra skuffer og skap, men kun klær som skal i en av boksene. Ikke tøm skapet for å sortere og deretter legge på plass igjen. Har du overfylte skap er det greit å begynne i en ende og jobbe seg innover. 


Husk! Det er ikke meningen at du skal rydde hele skapet med en gang. Jobber du i Rydd bort rotet sonene, jobber du deg litt etter litt gjennom skapet denne uken. Vi skal tilbake hit om 5 uker og da fortsetter vi der du slapp. Ved å jobbe litt hver dag med dette, blir du ikke lei, og du blir vant med å håndtere klærne dine. 


Har du klær hengende/liggende  i skapet i årevis i påvente av at du skal passe inn igjen i dem? Det er ingen overraskelse i så fall. Selv om målet ditt er å ta i bruk favorittblusen din igjen, eller jeansen. Så har mye endret seg siden sist du hadde den på. Kanskje er fasongen helt feil til deg, eller kanskje har du fått andre favorittfarger og mønster siden sist. Ikke lur deg selv til å ta vare på klær som ikke har en spesiell verdi. Det er kanskje for galt å gi bort brukbare klær, men da får andre glede av disse plaggene før de blir alt for umoderne. 


4

Rydd i klær som ligger rundt omkring

Denne oppgaven kan også ta litt tid, avhengig av hvor mye du har liggende utenfor skapene dine. En av årsakene til at det ligger klær og flyter rundt omkring på soverommet, er at det ikke er plass i skapet til dem. Løsningen er ikke nødvendigvis å kjøpe mer skapplass, men å kvitte oss med noe av det vi har. 


Det er viktig å bli bevisst på hvorfor du har klær flytende rundt omkring i soverommet. Når du er bevisst det, kan du gjøre noe med det. Her er noen vanlige årsaker: 


Skapene dine er overfylte. Da går du i gang med pkt. 3 først. Fjern klær du ikke bruker, slik at du skaper plass til det som flyter utenfor. 


Andre årsaker til at det flyter klær i rommet er at du stresser om morgenen for å finne noe å ha på deg. Prøv å legge ut klær kvelden i forveien. Du kan lese mer om denne kveldsrutinen her. 


Så kan det være at du ikke vil blande brukte klær som ikke er skitne, med helt rene klær. Disse klærne havner gjerne i hauger på en stol, i fotenden av sengen, over en skapdør eller andre steder. Det kan du løse med å ha en hylle, kurv, knaggrekke eller deler av stangen til klær du kan bruke flere ganger. 


Så har vi den vanskeligste årsaken... Du orker ikke rydde etter deg, eller du tenker du kan utsette det til senere. Da er det bare å ta deg selv i nakken og gjøre det. Det hjelper ikke å utsette, det vil bare bli  mer og mer å rydde, og det vil ta lenger og lenger tid. 


Når du vet hva som er årsaken til at det flyter med klær i rommet, går du i gang med ryddingen. De skitne klærne har du allerede lagt til vask. Nå kan du fjerne klær du ikke bruker slik som i pkt. 3. Deretter bretter/ruller du klærne og legger/henger de inn i skapet. 


5

Fjern det som ikke hører hjemme på soverommet

Sett klokken på 15 minutter. Let fram to bokser eller poser. 1 for det som skal kastes, 1 for det som skal til andre rom. Husk at alt du legger i boksen som skal til andre rom, må legges på plass der det hører hjemme når du er ferdig.