januar 23

0 comments

Slik rydder du barnerommet og gjør plass til lek

By Nina Bakken Bye

januar 23, 2019

Barnerom

Slik rydder du barnerommet 

I mange hjem med barn, er lekene årsak til kaos og rot. Det er kanskje ikke så rart, ettersom det for noen år tilbake ble konstatert at en 7 åring i gjennomsnittet har 600 leker.

I Rydd bort rotet hjemmet har det vokst opp 4 barn, og jeg kan trygt si at det ble brukt mye tid på å rydde barnerom. Etterhvert fant vi imidlertid noen triks som gjorde det overkommelig å rydde, og ikke minst, moro for barna å leke med tingene sine. Vil du ha hemmeligheten med en gang? 

"Når du rydder et barnerom må du ganske enkelt fokusere på å redusere antall leker og klær." 

Det kan være flere årsaker til at vi ikke klarer å holde orden på barnerommene: Det er fylt med for mange leker. Vi har ikke gode nok oppbevaringsystemer. Lekene har ikke en fast plass. Søppel og ødelagte leker tar opp plass. Det oppbevares ting på barnerommet som ikke hører hjemme der. 

Dette er det fullt mulig å få gjort noe med og i denne artikkelen vil du få med deg noen nyttige tips du kan komme i gang med. 

Når det gjelder barnas klær kommer vi tilbake til det i en annen artikkel. 


Ikke glem planleggingen

Planleggingen av rommet du skal rydde er noe av det viktigste du gjør. Et barnerom må først og fremst planlegges for barnet og den aldersgruppen han/hun tilhører. Deretter må du vite om barnet skal bruke rommet for å leke i, eller om lekene skal være med til et annet rom i huset. Dette gjelder de aller minste barna og de som vil leke hvor foreldrene er. 

Ta gjerne bilder av rommet når det er på sitt verste. Ser du noe spesielt? Er det noen leker som står igjen på plassen sin, er det leker som tydelig har vært i bruk, eller er det leker som bare har blitt rotet ut over. 

Hvilken type leker har barna? Er det flere kategorier som lego, dukker, biler, figurer, actionting, puslespill, fargeblyanter, perler? 

Har barna favorittleker og faller disse inn under flere kategorier. 

Når opplever du at barnet ditt leker som best på rommet sitt?  

Når du har tatt hensyn til barnets ønsker og interesser, hvordan ser du for deg barnerommet da? Hva bør det inneholde for at barnet vil trives og leke. Hva bør det inneholde for at barnet selv skal kunne rydde. Hva bør det inneholde for at du skal finne fram og kunne rydde bort ting enkelt og raskt. 

Nå kan du også tenke på oppbevaringsløsninger. Hva har du fra før og hva vil fungere godt for å få det rommet dere ønsker. 

NB! Gå aldri til innkjøp av oppbevaringssystemer før du har ryddet. Det er fristende å kjøpe inn flotte hyller, skap, bokser med flotte motiv og friske farger. Noen mener til og med at det hjelper på motivasjonen. Men... faren er stor for at boksene og eskene bare blir en del av rotet. 

FØRST: Rydd, kast, selg, gi bort. DERETTER: Organisering. Det er da du vet hva som skal oppbevares og hvilke løsninger du trenger. Det gir mening? Ikke sant? 

Planlegging før du går i gang med ryddingen, vil hjelpe deg både til å ta avgjørelser i sorteringen og hvilke oppbevarings løsninger du bør velge. 


Lek "sortere" leken sammen med barna

Mange av spillene og lekene vi kjøper til barna handler om å sortere. De skal finne ting som passer sammen, former som passer i et hull i putteboksen, legoklosser som passer sammen, bilder og kort som passer sammen og lignende. 

Nå kan du leke denne leken sammen med barna. Finn leker som passer sammen og legg de i forskjellige hauger eller kasser. Her skal du få noen tips til kategorier: 

  • Puslespill, kort, brettspill og andre spill
  • Biler, tog, garasjer, fly og lignende
  • Dukker, dukkeklær og annet dukketilbehør
  • Actionleker 
  • Sport/fritid som klinkekuler, vannballonger, sprettballer, hoppetau og lignenede
  • Bøker
  • Hobbyprodukter
  • Diverse

Du kan gjøre denne sorteringen uten barna, men det kan være gøy for barna å delta. Da vil de skjønne at noe er på gang og være en del av ryddeprosessen. 

NB! For mange barn kan det plutselig oppstå et akutt behov for å leke underveis i denne prosessen. Det kan derfor være lurt med noen pauser der dere går ut av rommet og gjør noe helt annet. Deretter kan dere gå inn og fortsette sorteringen. 


Reduser mengden med leker

Når lekene er sortert i kategorier kan du begynne å redusere mengden av leker.  

Start med leker som er ødelagte og bli enige med barna om at det er på tide å kaste disse. De aller fleste barna vil forstå det. Synes barna det er fryktelig vanskelig å kaste ting, bør du gjøre denne jobben alene. Husk imidlertid at barna kan være veldig knyttet til en ting selv om den mangler en del, vær derfor sikker på at du ikke kaster ting som vil gi et sterkt savn. Er du i tvil kan du starte med å legge bort tingene i en eske for å se om de blir savnet. 

Legg bort, selg eller gi bort leker barna har vokst fra. 

Nå er tiden kommet for å fjerne halvparten av tingene fra hver kategori og legge de i bokser. Våre favoritter er blanke plastbokser med lokk på. Det gjør det enkelt å se innholdet. Start med tingene du vet barnet ikke leker så mye med. Jeg anbefaler å legge bort ca. 50 % av lekene men dette vil være individuelt avhengig av mengden leker. Det riktige kan være enda mer, eller litt mindre. 

Noen barn vil synes det er vanskelig å bestemme seg for hvilke leker som skal legges bort. I så fall kan du gjerne gjøre oppgaven alene. Husk imidlertid planleggingen på forhånd slik at du vet hvilke leker som er favoritter for øyeblikket. Ikke legg bort favorittene. 

Nå kan boksene settes bort merket med kategori. Antall leker er nå redusert betydelig og med jevne mellomrom kan du bytte ut en eller flere kategorier. Perfekt i ferien, en regnværsdag eller om det har vært langvarig sykdom og mye innendørslek. 


Tid for organisering

Når søppel er borte og mengden leker er redusert, da er det tid for å organisere. 

Ved hjelp av kategoriene du/dere har inndelt leken i, kan dere nå dele rommet inn i soner hvor lekene skal oppbevares. 

For legobyggeren er det supert med en god hylle hvor det som bygges kan stilles ut.

For tegneren og perleren er det kjekt med en bildelist hvor prosjektene kan stilles ut. Eller en lang vire med klyper hvor kunsten kan henges opp.

Noen barn er storprodusenter og det er rett og slett begrenset hvor mye du kan ta vare på. Ta derfor bilder av kunstverkene enten det er perler, tegninger eller dorullkreasjoner. 

Bruk romslige hyller og store bokser med lokk til oppbevaring. Et barn som elsker å male og tegne, kan med fordel ha et bord eller pult hvor materialet også oppbevares. Tenk alltid sikkerhet når du setter opp hyller. For små barn kan det som står øverst være fristende og det vil være naturlig å klatre i hyllen for å nå opp. Fest derfor hyllene til veggen. 


Kategorier hjelper barna å rydde selv

Det enkleste tipset for å lære barna å rydde er å gjøre det så enkelt som mulig for dem. Ikke fall for fristelsen til å detaljsortere dersom barna ikke ser nytten eller forstår det. Noen barn er lykkelig selv om perlene ligger i en boks med et virvar av farger. 

Alt for ofte lager vi foreldre kompliserte system som passer vår fornuftige sans. For et barn vil det kunne være komplett uforståelig. Sett deg selv inn i barnas sted et lite øyeblikk. Kanskje har du selv opplevd at noen rundt deg, enten hjemme eller på jobb har laget et arkiv system som du må bruke tid på å forstå. Dette er rett og slett fordi vi "sorterer" og "setter i system" ulikt. 

Mitt råd er derfor å unngå detaljsortering så lenge ungene ikke bryr seg. Det sparer deg for mye tid og frustrasjon, mens ungene er like lykkelig uansett. 

Forhold dere til kategoriene dere sorterte lekene i.  Dette har barna vært med å bestemme og vil derfor enklere kunne forstå systemet. Bruk store bokser med lokk. Merk disse med navnet på innholdet eller ta et bilde som forteller hva boksene inneholder. 

Unngå å stable bokser, da blir det vanskeligere å rydde. Er det helt nødvendig med stabling av bokser, bør du vurdere om det er for mye leker i forhold til størrelsen på rommet. Det kan også være lurt å lage hyller til boksene, slik at barnet letter får tak i boksen den trenger. 

Bruk skuffer med små rom til små ting for å holde oversikt. 

Trenger du bilde inspirasjon? Ta gjerne en titt på bildene av barnerom vi har samlet på Pinterest tavlen vår.


No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.