februar 28

0 comments

Lær deg å prioritere – tema i mars

By Nina Bakken Bye

februar 28, 2019

månedens vane


Lær deg å prioritere det som er viktig 


Lær deg å prioritere det som er viktig for deg, din familie og ditt hjem og slutt å drøm om at døgnet har flere timer. Jeg trenger egentlig ikke fortelle deg at vi alle har 24 timer i døgnet. Det vet du fra før. Men kanskje lurer du på hvordan noen klarer å få til så utrolig mye i løpet av disse timene, mens du ikke rekker over halvparten av det du hadde tenkt. 

Det hele handler om prioriteringer og valg du tar. Men det handler også om planlegging, sette seg mål og den innstillingen du har til å få ting gjort.

Visste du at mennesker som tenker og snakker i presens oppnår flere mål enn andre, i tillegg til at de oppnår dem raskere? Hør på forskjellen her: "Det fikser jeg denne uken" og "Det kan jeg prøve når jeg får tid". Hvem tror du får til mest? 

Den første uttalelsen forteller at dette prioriterer vi og da blir det gjort. Den andre uttalelsen forteller oss at vi tar et forbehold. Det betyr at andre og viktigere ting vil komme først. 


Hverdagen vår handler om å ta valg og prioritere. 


Vi velger klærne vi skal ha på oss, vi velger pålegg til matpakken, vi velger om vi skal gå eller kjøre til jobb, vi velger om vi skal trene, vi velger hva vi skal ha til middag, vi velger om vi skal rydde huset, vi velger om vi skal se på tv, vi velger om vi skal på venninnebesøk, vi velger om vi skal kjøpe en ny sofa osv. 

Noen ganger er et døgn fylt med så mange valg at vi må prioritere. Det blir som et virvar av veier i forskjellige retninger. Hvilken retning skal vi ta, hva er det riktige valget, hva om vi velger feil, hva skjer da? Men hva om vi velger riktig? Hva oppnår vi da? 

Flyter det av ting og rot i huset ditt, men du har ikke tid eller ork til å rydde? Hva vil du egentlig selv? Vil du ha et ryddig hus, eller føler du at du ha et ryddig hus? Og ikke minst, hvorfor vil du ha et ryddig hjem, om det er det du ønsker deg. Det er alltid enklere å prioritere gjøremål som er viktig for deg. I stedet for å tenke at du MÅ rydde, kan du tenke på følelsen du får etter at du har ryddet. Trives du med rotet ditt, eller er det følelsen av at du MÅ rydde som hindrer deg i å prioritere tid på rydding? 


Velg bort uviktige gjøremål

De aller fleste som lykkes i å gjennomføre mange oppgaver i løpet av en dag, er dyktige på å velge bort. De våger og evner å si nei til oppgaver. Dette er en metode å tenke på som er godt kjent i arbeidslivet og som med fordel kan brukes i en hektisk familiehverdag. Samme metode kan også benyttes om du er alene og synes det er vanskelig å prioritere de riktige oppgavene. 

Først og fremst må du vite hva som er viktig for deg. Er det viktig for deg å ha et ryddig og funksjonelt hus? I så fall må du prioritere oppgaver som gir deg dette. Det betyr at du i perioder må velge bort tv titting, sosiale medier, en og annen venninnekveld, en shoppingtur, et café besøk.

Det er ikke alltid like enkelt å samle krefter til huslige gjøremål etter en lang dag på jobb, grinete unger, ei treningsøkt i drittvær og det du aller helst vil, er å synke ned i sofaen foran tv. 

Det er da det er smart å ha et mål som gir deg en god følelse. Et mål som fokuserer på hva du vil oppnå og ikke hva du gjøre. Kjenner du at det kribler og bobler i magen når du forestiller deg at du har klart det? Jo flere følelser som settes i sving når du tenker på det ryddige huset ditt, jo enklere er det å prioritere oppgavene som må til for å få det ryddig rundt deg. Det er en god følelse å få unna oppgaver som tar deg nærmere målet ditt. 


Er du en tidsoptimist?

Veldig mange av oss er tidsoptimister. Vi har ambisjoner om å gjøre langt mer i løpet av en dag en det faktisk er mulig å få til. Mange kjenner nok til "to do" listen hvor vi optimistisk legger til den ene oppgaven etter den andre. Skuffelsen og dalende motivasjon er gjerne resultatet når vi opplever at bare noen få oppgaver kan krysses av etter endt dag. 

Vi planlegger oppgavene vi skal gjøre, men vi glemmer å planlegge tiden det tar. Skal du se på fotballkampen til ungene må du beregne transportetappen til og fra kamp, samt ventetid. Skal du på en venninnekveld må du beregne forberedelser og i tillegg transportetappen. Selve shoppingturen tar kanskje bare en time, men hva med tiden til og fra, samt forberedelser med å skrive handleliste? Som regel vil slike gjøremål kunne ta opp mot dobbel så lang tid som det du hadde planlagt. Resultatet er tidsnød og du får gjort langt mindre enn det du hadde planlagt. 

Det kan være smart å skaffe deg et realistisk bilde av hvor lang tid dine faste gjøremål tar. Hvor lang tid bruker du fra du planlegger å dra i butikken til du faktisk er tilbake? Hvor lang tid bruker du på forberedelser og transport til og fra trening, kamp, besøk eller møter? Hvor lang tid bruker du på sosiale medier og foran tv eller pc skjermen? Når du har et realistisk tidsbilde, er det langt enklere å planlegge hvilke oppgaver du skal prioritere eller bortprioritere i løpet av en dag. 


Sett riktige mål 

Svært mange setter seg mål som de nesten aldri når. Hvorfor? Jo, de setter seg mål som kun forteller noe om hva de vil gjøre. Altså mål om hva de vil begynne med, hva de vil slutte med, hva de vil gjøre mer eller mindre av og lignende. 

Dersom målet ditt er å begynne å rydde, slutte å shoppe inn nye ting, planlegge mer eller bruke sosiale medier mindre, blir de vanskelig å nå.

Hvorfor? Jo, de er veldig lite konkrete. De forteller ikke noe om hva du ønsker å oppnå og hvorfor. Hvorfor er det viktig for deg å begynne å rydde? Hva oppnår du med å slutte å handle inn nye ting? Hvorfor skal du planlegge mer og hva oppnår du med å bruke mindre tid på sosiale medier? 

Lær deg å prioritere - tema i mars

Vi mennesker drives framover av blant annet følelser og interesser. Når vi er interessert i noe og brenner for noe, da jobber vi som best. Dersom en av dine høyeste drømmer er å rydde et rom og lage ditt eget lille hobbyrom eller kontor, er det nesten garantert at du vil nå målet ditt. Du brenner for det, det bobler over av iver etter å komme i gang og du er villig til å ofre andre gjøremål for å komme i mål. 

Drømmer du om et ryddig hus, bedre rutiner i hverdagen, mer tid til hobbyer og hyggelige gjøremål sammen med familien? Da kan det vær smart å ha følgende punkter i bakhodet: 

  • Vær så spesifikk som mulig når du setter deg et mål.
  • Hva ønsker du å oppnå med målet ditt?
  • Tenk på hvordan det vil føles når du har nådd målet ditt


Den vanskelige prioriteringen

Etterhvert som du lærer å sette deg mål som betyr noe for deg og som er viktig for deg, blir det langt enklere å prioritere de viktige gjøremålene. Du vet hva du vil oppnå med målet ditt og du forstår hvorfor du må gjøre oppgavene for å nå målet. Dette hjelper deg både med motivasjon og prioritering.

Som med alt annet må du øve og praktisere for å bli god. Etterhvert som du øver deg på å prioritere oppgaver som tar deg til ryddemålet ditt, vil det bli enklere og enklere. Likevel, mange ganger vil andre ting i livet være viktigere enn å rydde. Fordelen med å ha lært seg å prioritere, er at du da kan velge bort noe uten å få dårlig samvittighet.


Trenger du mer hjelp?


I ryddeklubben Ryddig med små steg hjelper jeg deg i gang med ryddereisen din. Hver måned får du en fiks ferdig ryddeplanlegger med daglige ryddeoppgaver og ukentlige ryddeprosjekt. I tillegg går vi i dybden og rydder rommene i hjemmet vårt og forskjellige kategorier. Du får tilgang til sjekklister, ryddebingo, videoer, kursmoduler og mye mer som vil sette deg i stand til å finne din ryddeflyt i hverdagen og skape et hjem du trives i. 

Du kan lese mer om ryddeklubben Ryddig med små steg her. 



Her finner du lignende tema

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.