oktober 31

0 comments

Hva er rot? De 6 vanligste formene for rot

By Nina Bakken Bye

oktober 31, 2018


Hva er rot? 


"Jo flere ting du eier, jo mer eier tingene deg"


Rot defineres gjerne som "ting som ikke har en fast plass i hjemmet ditt". Det finnes ulike grader av rot og hvert eneste menneske vil ha sin egen definisjon av rot. Det som oppleves som rotete for meg, trenger ikke oppleves rotete for deg og omvendt. Noen mennesker elsker ting, overfylte bokhyller og massevis av nips. Andre igjen elsker rene flater og minst mulig ting som forstyrrer. 

Når du skal jobbe med ditt rot og familiens rot er det først og fremst viktig for deg å definere hva som er rot i ditt hjem. Et hjem er et sted du og familien skal kunne slappe av, samle krefter, være kreative, ha det gøy, vaske klær, lage mat, spise og kose dere. Bor du alene er det opp til deg å definere hva som er akseptabelt av rot i ditt hjem. Bor du sammen med noen, er det avgjørende at du og partneren din samarbeider og firer litt på kravene, eller strammer inn, der det er nødvendig.  Er du i tvil om huset ditt er rotete, da er det sannsynligvis ikke det. Men ettersom vi ofte ser oss blind på eget rot, kan det være lurt å spørre noen som står nært deg og som kan gi deg et ærlig svar. Still derfor spørsmålene under til deg selv, kan du svare ja på ett eller flere kan du ha nytte av litt ryddeinspirasjon. 


Kan du svare ja på noen av spørsmålene under? 

  • Er rydding i hverdagen et ork?
  • Føler du at du rydder hele tiden uten at det hjelper? 
  • Utsetter du ofte rydding til senere fordi du tenker du har bedre tid da? 
  • Samler du rydding til fridager for å rydde alt på en gang? 
  • Slår du ytterdøren på vidt gap når det ringer på, eller prøver du å skjule så mye som mulig bak deg? 


  • Leter du ofte etter ting du har lagt på et lurt sted? 
  • Stresser du rundt rett før du skal dra et sted fordi du plutselig må gjøre det ene eller andre? 
  • Har du mange ting stående framme fordi du ikke vet hvor du skal gjøre av dem? 
  • Unngår du å invitere gjester fordi du skjemmes over hjemmet ditt?
  • Krangler du og partneren om rot og hvem som skal rydde? 
  • Gruer du deg til å komme hjem fra jobb fordi du tenker på alt som skal gjøres? 
  • Tenker du mye på alt du skulle gjort, men kommer ikke i gang? 
  • Blir du sliten og småirritert over hvordan det ser ut hjemme hos deg?

De 6 vanligste formene for rot


1. Søppel


Den aller enkleste formen for rot er søppel. Det finnes overalt og i alle hjem, gjerne maskert som noe vi skal ta oss av senere. Det kan være ukeblader, gamle aviser, reklame, utklipp av oppskrifter, mønster osv som skal sorteres og limes inn i en bok når vi en gang får tid. Det kan være ting som skal repareres. En vase som skal limes, en knapp som skal sys i eller en sokk som skal stoppes. Det kan være malingsrester, hobbyartikler, matrester, og gamle klær. Nå er du kanskje ikke helt enig i at ting som skal repareres er søppel, og noen ganger er det heller ikke det. Men blir den lille porselensfiguren liggende i årevis uten at hodet blir limt på, da er det bare å kaste den. Det samme med buksa som skulle hatt en ny glidelås, blir den liggende i månedsvis eller årevis, så vil du sannsynligvis aldri ta den i bruk mer. 

Ting som dette som blir liggende i månedsvis og årevis uten at vi foretar oss noe som helst med det, er søppel som fører til rot. 


2. Ting uten lagringsplass


Mye av det som skaper rot i hjemmet vårt er ikke imidlertid ikke søppel. Det kan være uåpnet post, matvarer som ikke er satt på plass, og bøker som ikke har funnet plass i den overfylte bokhyllen. Det kan være puter fra hagemøblene etter sommeren, stablet i høyden i en overfylt bod.  Blomsterkrukker og leker henslengt i et hjørne i garasjen for vinteren. Dette er rot som kan være krevende fordi du må gjøre noe aktivt for å finne plass til disse tingene. Det er også dette rotet de fleste av oss har mest av. 


3. Ting du hamstrer


Hamstring fører til en overflod av ting som skaper rot. Det kan være alt fra mat og toalettartikler til hobbyprodukter. Er du en av dem som elsker å handle inn i stort når det er ting på tilbud? Det er helt ok dersom du med sikkerhet vet at du får bruk for det du handler inn. Men sjansen er stor for at du egentlig handler inn ting som gjør det rotete hos  deg. For hvor mange shampoflasker, toalettruller, hermetikkbokser, cornflakes, servietter, juicebokser og lignende trenger du egentig? Har du en stor familie og vet at alt du handler inn forsvinner raskere enn du rekker å snu deg, så er det greit. Men er du alene eller har en liten familie der det du handler inn blir stående i månedsvis uten at det blir brukt, så tar disse tingene opp unødvendig plass. 

Hamstring av hobbyprodukter har blitt en hobby for mange. Det kan jo tenkes det blir tid til å være kreativ. Det kan være alt fra garn til notatbøker, penner, klistremerker og annet utstyr de kanskje får bruk for en dag. For mange har det rett og slett blitt en hobby å handle inn hobbyprodukter uten å bruke det. Det gir en fantastisk god følelse å handle inn nytt garn, en ny notatbok, og klistremerker til planleggeren du har planer om å ta i bruk, når du får tid. Det er en herlig følelse å tenke på alt du kan lage av det du handler inn, men så blir det med det. Resultatet er at du sitter med ting som tar opp plass i huset ditt, som du glemmer at du har, og som du trolig aldri vil ta i bruk noen gang. 


4. Sentimentalt rot


Har du vansker med å kvitte deg med ting fordi du har fått det fra noen du er glad i. Gjemmer du på babytøy som du strengt tatt vet aldri vil bli tatt i bruk igjen noen gang? Har du ting i huset du bare gjemmer bort fordi du ikke har bruk for det, men som det er så mange minner ved at du ikke kan kvitte deg med det? Da er sjansen stor for at du fyller hjemmet ditt med sentimentalt rot. 

Dette er den tøffeste biten å rydde i for de aller fleste. Derfor skal vi jobbe mye med dette, blant annet vil dette bli en egen "utfordring" med tett oppfølging av meg i løpet av 2019. 


5. Ting du drømmer om - rot


Ja, kanskje et merkelig navn på rot, men la meg forklare. Noen ganger kjøper vi ting fordi vi drømmer om å oppnå noe. Drømmer om å vise andre og oss selv at vi er noe annet enn det vi egentlig er. Det kan feks. være interiør, treningsutstyr og klær. Veldig mange ender opp med ting som egentlig ikke passer inn, eller som etter noen få ganger i bruk, blir lagt bort. 

Designbøker på salongbordet passer perfekt inn i enkelte interiør. Men passer det inn hos deg? Hva vil du oppnå med å legge en designbok på bordet i stua? Skal du lese den, eller ligger den der fordi du synes den passer perfekt inn i resten av interiøret ditt, eller vil du bare vise fram for andre at du har en slik? Det er viktig å være ærlig med deg selv når du trekker inn nye ting i hjemmet ditt. 

Det samme gjelder treningstøy du egentlig ikke har bruk for fordi du sjelden eller aldri trener. Fjellskoene du kjøpte fordi du jo en gang tenkte at du skulle begynne å gå i fjellet, det har bare liksom aldri blitt tid. Teltet du kjøpte på Finn da ungene var små fordi dere hadde tenkt å ta noen fjellturer med overnatting hvis det ble tid og anledning. Spagettimaskinen da det ble så trendy å lage egen pasta, juicemaskinen fordi du tenkte at om du bare hadde den så skulle du starte et sunnere liv. 

Hvorfor trekker du ting inn i hjemmet ditt som sjelden eller aldri har vært i bruk eller kommer til å bli brukt? 

Rundt omkring i huset vil du finne ting som er kjøpt inn fordi du drømte om noe, kanskje en endring, noe positivt. Nå ligger tingene der og tar opp plass, fordi.... 

Still alltid kritiske spørsmål til deg selv når du får lyst på noe nytt. Hva skal du bruke det til? Hvorfor må du kjøpe det akkurat nå? Hvor sannsynlig er det for at det er i bruk når nyhetens interesse er forbi? Har du plass til å oppbevare det? 


6. Ting du tar vare på fordi du kanskje får bruk for det


Noen av oss er samlere. Vi samler på absolutt alt i tilfelle vi får bruk for det. Tomme syltetøyglass, ekstraknapper, blomsterpinner og dekor fra blomster vi får, plastkrukkene sommerblomstene kommer i, buksene vi har vokst ut av eller som er for store. Alt vi samler på tar opp plass. Det aller meste av det vi tar vare på blir aldri tatt i bruk igjen. Gratisprøvene fra parfymeriet ligger og flyter sammen med såpestykker fra hotellet. Favorittgenseren med hull under armen skal du bruke med en gang den blir sydd. Det er jo ikke din feil at du ikke har hatt tid de to siste årene til å lappe den. Pakken fra hobbybutikken med julenissene du og ungene skulle lage, kanskje du får bruk for den om du får barnebarn. 

Startguiden fra Rydd bort rotet - gratis innhold


Startguiden for deg som vil komme i gang med ryddereisen 

Når du ikke helt vet hvor du skal begynne å rydde. Når du ikke helt vet hvordan og når. Da kan det være greit å få med seg noen gode råd og tips på veien. Meld deg på nyhetsbrevet og få tilgang til startjournalen og andre gratis rydderessurser.